поради бувалих БРОКЕРА: БУДЬ-ЯКУ ЧИ КВАРТИРУ МОЖНА КУПИТИ В ІПОТЕКУ?

Сьогодні практично всі банки пропонують своїм позичальникам оформити іпотечний кредит або кредит під заставу нерухомості на будь-які потреби. Повну інформацію про умови оформлення кредиту, складі пакету документів, комісіях і процентних ставках, як правило, можна подивитися на сайтах банків. Все вищесказане відноситься і єдиному кредитному центру «Фосборн Хоум», однак цей кредитний брокер пропонує позичальникам продукти не одного, а сорока з гаком банків, допомагаючи підібрати найбільш вигідний варіант. Однак той факт, що не кожного квартиру можна оформити в кредит, часто залишається «за кадром».

Зазвичай іпотечне кредитування відбувається наступним чином. Клієнт збирає пакет документів на себе та поручителів, а банк виносить попереднє рішення за кредитною заявкою на підставі наданих документів. Кредитна установа в першу чергу оцінює платоспроможність клієнта, тобто його можливості по оплаті кредиту та відсотків. Другим етапом кредитування є пошук відповідного житла та формування пакету документів на вподобану квартиру. Банки встановлюють строк від 3 до 6 місяців для вирішення цієї проблеми саме на той випадок, якщо обрана позичальником квартира «не підійде» банку. Третій етап – це підписання кредитних документів та отримання грошей. Четвертий – оформлення застави придбаної квартири та щорічне іпотечне страхування. Неважко зробити висновок, що оформлення іпотечного кредитування відноситься до числа одних з найскладніших угод, але якщо ви втечете до послуг ( підбір нерухомості , страхування та оцінка житла, оформлення пакету документів та самої угоди) єдиного кредитного центру «Фосборн Хоум», то зумієте зберегти і свій час, і досить істотну суму грошей.

Окремо варто згадати про те, що для вирішення житлових проблем можна оформити кредит під заставу нерухомості , яка вже знаходиться у власності позичальника. Подібний вид кредитування має ще одну назву – ломбард під заставу нерухомості , і ці кошти можна використовувати на будь-які (освіту, лікування, ремонт, відпочинок) мети. Оскільки процентні ставки за такими кредитами набагато нижче, ніж при споживчому кредитуванні, а суми часто на порядок більше, позичальникові потрібно буде показувати квартиру не тільки представникам банку, а й оцінної компанії. Подібний кредит оформляється набагато швидше звичайного іпотечного кредиту, але в самій процедурі оформлення відмінностей майже немає. Як забезпечення по кредиту під заставу нерухомості береться тільки квартира, та поручителів шукати не потрібно. Терміни ж такої позики далекі від «іпотечних»: рік-два з правом пролонгації.

Також слід зазначити, що часом квартири, які повністю задовольняють умовам банку, можуть не підійти страховим і оцінним компаніям, з якими банк співпрацює. Одним словом, оформлення іпотечного (заставного) кредиту може спричинити за собою додаткові труднощі. Зупинимося на них детальніше.

Надивившись «страшилок» по телевізору про те, як у чесних громадян забирають непосильною працею нажите майно, клієнти банку насторожуються при одному тільки слові «заставу». Але сама вигідна іпотека для банку – це іпотека , виплачена повністю і в строк. Банку зайва морока з продажем закладеної квартири ні до чого, оскільки прибутки за це він не отримає. Та й закладену квартиру не так просто реалізувати навіть в судовому порядку. Саме тому до оцінки застави банкіри підходять з такою ретельністю.

Найголовніше для закладеної квартири – це ліквідність, тобто можливість продати її швидко і без проблем. Представники великих банків рідко виїжджають оцінювати придбану квартиру. Зазвичай всі правовстановлюючі документи перевіряє юридична служба, а законність угоди – служба безпеки банку. Якщо у них виникають підозри в законності угоди, тоді не виключено відвідування й огляд передбачуваного застави.

Банки не приймають в заставу квартири, де прописані недієздатні громадяни, діти або пенсіонери. Реалізувати таку квартиру надалі практично неможливо. В ідеалі у квартири повинен бути один власник – клієнт кредитної установи. Якщо ж у квартирі зареєстровані громадяни, яких неможливо зняти з реєстрації, така квартира для застави не підійде.

Банки також звертають увагу на стан квартири і самого будинку, в якому вона розташована. Важливу роль відіграють давність останнього капітального ремонту, міцність фундаменту, рік будівництва будинку і т.д. Квартири з дерев’яними перекриттями страхувати дуже дорого, тому в розрахунок беруться квартири з залізобетонними, металевими або змішаними перекриттями. Квартири в цегляному будинку «стоять» дорожче квартир в панельному будинку.

Природно, що квартири, розташовані на околиці міста або на першій (останніх) поверхах будівлі, також оцінюються не надто високо. Деякі банки навіть відмовляються оформляти іпотеку на таке житло. Тут все буде залежати від думки оціночної та страхової компанії. Якщо вони оцінять ліквідність квартири дуже низько, а страхування, навпаки, буде зашкалювати всі розумні межі, то й клієнтові буде не дуже вигідно оформляти таку іпотеку.

Ще один критерій оцінки квартири – це відсоток зносу житла. Якщо цифра перевищує 60%, то житло вже сміливо можна відносити до старого фонду міста і заносити в плани на знесення. Якщо квартира вже фігурує в цих планах, то ні про яке кредиті не може бути й мови.

Банки дуже трепетно ??ставляться до чистоти попередніх угод з нерухомості. Фіктивними угодами для банку є придбання житла у близьких родичів або умисне завищення / заниження вартості квартири. Якщо ви не хочете потрапити в чорні списки банків в числі інших неблагонадійних клієнтів, то краще постаратися з банками (так само як і іпотечними та кредитними брокерами) в такі ігри не грати.

На закінчення хотілося відзначити наступне. Не варто боятися оформляти квартиру в заставу банку. Банк також зацікавлений у своїх клієнтах, як і клієнти в ньому. Найголовніше – це тверезо оцінювати свої можливості з повернення кредиту, який обіцяє бути довгостроковим і дуже обтяжливим.

Краще поламати голову над питанням, де вам найвигідніше буде оформити іпотеку. Адже краща іпотека для клієнта в тому банку, де він – постійний і перевірений клієнт з позитивною кредитною історією і зарплатною карткою в кишені. Втім, у вас завжди є можливість звернутися в єдиний кредитний центр «Фосборн Хоум», фахівці якого допоможуть зібрати пакет документів у відповідність до вимог конкретного банку, а також оцінити і застрахувати заставну нерухомість.

ADELA FINANCIAL RETAIL GROUP L.T.D.

Comments are closed.